Náhled islámské společnosti na sebevražedné atentátníky

21. 12. 2010 21:00:00
Označení sebevražedný atentátník, je nálepka kterou muslimové neslyší vůbec rádi. Jde o to, že Islám přísně zapovídá akt sebevraždy jako takový. Odsuzování sebevraždy je záležitostí sahající mnohem dále do historie, konkrétně tento druh činu odsuzoval ve své věrouce jak Judaismus, tak Křesťanství. Islám se zde viditelně inspiroval. To je až na pár aspektů vše, co má ideologie islámu s těmito náboženstvími společného.

Muslim jako takový může odejít na onen svět pouze dvěma způsoby. Buď zemře přirozenou smrtí a nebo v boji za obranu či šíření víry. Sebevražda, což je jev pro euroatlantickou civilizaci typický nepřichází v žádném případě v úvahu. Nepřichází do úvahy proto, že sebevražda je zakázanou záležitostí(Haram). I v muslimských zemích se stejně jako u nás, či ještě ve větším množství, najdou lidé zklamáni životem, frustrovaní z toho v jakých despotických režimech musí žít. Jako motiv k aktu sebevražedného aktu je však celková společenská a sexuální spoutanost, které je jedinec vystavěn po podstatnou část svého života. Islám totiž ovlivňuje takřka veškeré aspekty života společnosti i jedince.

Není oblasti do které by se Islám nepletl. V zemích kde dominuje jako náboženství Islám je to plus mínus stejné. Výjimkou jsou státy jako Albánie, Bosna a Hercegovina, Turecko a Libanon, to jsou ale vesměs státy se sekulárními vládami a islámští duchovní nemají takový vliv na řízení státu a vůbec společnosti. V konzervativních islámských zemích je situace naprosto kritická. Islámští duchovní mnohdy vyzývají k nenávisti vůči západu, všemu neislámskému ať už to pochází ze západu či zevnitř Islámu. Duchovní nejenže káží nenávist ale také ji vhodně stimulují. Oporu mají duchovní v Koránu a od svých oveček vyžadují jediné, aby se jim pokud možno co nejvíce řídili.

Správný muslim se má modlit 5x denně, málokdo však ví, že původní počet modliteb během dne dosahoval kulaté padesátky. Mohamed ale vyprosil s přímluvou proroka Mojžíše u Alláha aby slevil a on slevil, možná by slevil ještě víc ale prorokovy se konečný počet modliteb zdál ideální a tak u toho zůstalo. Důsledné dodržování základních 5 pilířů islámu dokáže člověka udržet u víry dost pevně. Přemýšlení o logice Islámské věrouky je přísně zakázáno, neb o božím slově a prorokových činech se v žádném případě nepochybuje, ba naopak je třeba je pevně následovat. Vynikajícím stimulem je jak jsem výše zmínil sexuální svázanost, která je pro toto náboženství typická. Zejména v konzervativních zemích je vliv duchovních na milostný a sexuální život extrémní. Vzorovým příkladem je Saudská Arábie kde se praktikuje ortodoxní Islám, tzv Wahhabismus. Tento směr je typický tím, že oficiálně snaží praktikovat Islám v tzv. prvotní formě, tedy podobě v jaké byl vyznáván a šířen v době prvních muslimů( první tři generace muslimů po Mohamedovi.). Mnoho tamnějších mladých muslimů stráví spoustu hodin v soukromí sledování pornografického materiálu aby tak aspoň dílem ulevili tlaku jaký je na ně z vnějšího prostředí vyvíjen. Mimomanželský pohlavní styk je přísně zapovězen pod hrozbou přísných trestů, stejně jako nevěra.

Mladí lidé z bohatých saudských rodin se seznamují v nákupních centrech velice prazvláštním způsobem. Mladá žena oděna například v bůrce, upustí jako čirou náhodou papírek se svým telefonním číslem a ten sebere zpravidla vytypovaný mladý jinoch. Je logické že ženy jakožto vynalézavé bytosti dokáží svému potenciálnímu objektu co mají v úmyslu. Na početnou skupinu mužů se ale žena nedostane a to je právě ten problém, vzníká tak palčivá frustrace a ne každý ji dokáže zvládnout. Výsledkem frustrace je nenávist které musí ven, to je pak snadné loviště pro radikální duchovní. Jde o to že, násilné jednání je určitá náhražková forma sexu, to je co islámští duchovní chtějí, tedy ten správně tvárný materiál. Průměrný věk se u sebevražedných atentátníků pohybuje mezi 15 až 35 lety, což je věk velice produktivní.

Pokud muslim zemře v bojí pro víru, jde do ráje kde ho čekají nebývalé slasti, to všichni víme. To je logické ospravedlnění takovýchto akcí v muslimském světě a nemalá část věřících islámského světa tyto akty schvaluje. Co však vzbuzuje veliké pobavení, je reakce na nepodařené sebevražedné atentáty, kdy atentátník zabije buď jen sebe či své spolubojovníky(předčasná detonace nadrženého džihádisty,...). Takový terorista je považovaný za obyčejného sebevraha na kterého čekají ohně pekelné. To je názor mezi konzervativními či radikálními muslimy dost běžný, ale pochopitelně to nikdo z nich neřekne přímo.

To by bylo asi k danému tématu asi tak vše. Šlo mi osvětlit stěžejní motiv který nutí člověka zabít sám sebe i druhé tak ohavným a odsouzeníhodným způsobem.

Autor: Petr Černý | úterý 21.12.2010 21:00 | karma článku: 22.87 | přečteno: 1334x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.07 | Přečteno: 840 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.24 | Přečteno: 3173 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1397
Mladý muž v nejlepších letech, student s neutuchající touhou po vzdělání a vědění jako takovém. To je to co mě provází od nejútlejšího dětství a neopouští mě to ani nyní. Mezi blogery mě přivedla zvědavost, zkusit něco nového, něco co člověka obohatí, doufejme v pozitivním smyslu slova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...